Офіційний веб-сайт Житомирської міської ради

Винаходи юних дослідників: цього разу - сумка-холодильник від Максима Шатілова

28.10.2021
Винаходи юних дослідників: цього разу - сумка-холодильник від Максима Шатілова

Максим Шатілов вчиться в 11 класі Житомирської ЗОШ №30. Хлопець любить досліджувати та з 8-го класу займається у гуртку «Основи науково-дослідницької діяльності» міського центру науково-технічної творчості, про який ми розповідали раніше.

Перше дослідження Максима пов’язане із багаторазовим використанням води на автомийці.  «Є три резервуари. В одному -  зберігається вода.  Після того, як помили машину, вода проходить через декілька фільтрів та потрапляє в другий резервуар, де осад спускається вниз, а вода залишається зверху. Потім по трубах вода потрапляє в перший резервуар, а осад  - в третій. З третього резервуара  - уже її вивозять», - коротко розповідає про своє  перше дослідження  хлопець.

Максим ще пропонує виготовити власноруч у домашніх умовах сумку-холодильник. Каже, її можна зробити з пластикового відра, легко та швидко, а головне – недорого. Для цього відро треба прикласти до каремату та вирізати два кола. Потім на дно відра приклеїти двосторонній скотч, далі - одне із кіл фольгою вгору. Після цього вставити каремат, притиснути його до стінок і обрізати на потрібній висоті. Приклеїти смужки скотчу на смужки відра. Далі шматочок каремату  треба акуратно приклеїти до  стінки відра та все щільно притиснути. На кришку   - скотч та  друге вирізане коло.  Акумулятором холоду можуть слугувати дві маленькі пляшечки з  льодом.

«Після того, як замерзла вода в пляшках, їх треба покласти на дно сумки. У такій камері  можна зберігати все, що потрібно, наприклад, квас чи морозиво у спекотний день», - каже Максим. Щоб перевірити ефективність сумки-холодильника, хлопець провів декілька експериментів.

«Два шматочки льоду однакового розміру. Один з них я поклав на тарілку і залишив у кімнаті, інший -  у сумку-холодильник. Через годину результат був такий: у сумці-холодильнику лід не розтанув, а  в кімнаті розтанув».

Інший експеримент: поклав заморожене м'ясо на дно сумки-холодильника разом з двома пляшками води з льодом. Виміряв початкову температуру, а потім  кожні 30 хвилин стежив за температурою упродовж трьох годин. Температура змінювалася: початкова  становила -10,2 о; через 30 хв  стала -9,9 о ;  через годину  становила  -8,6 о; через 1 год. 30 хв  - -7 о, а через три години - -2,9 о.

Вдома Михайло користується саме такою сумкою. Каже, вона зберігає холод до 5 годин. На її виготовлення він витратив всього 130 грн, що значно дешевше, ніж у магазинах.

 Публікацію створено  у рамках Днів сталої енергії у  Житомирі.

Раніше ми повідомляли, що дев’ятикласник Михайло Шубін придумав для бабусі «сонячну кухню» та пропонує енергоощадливе освітлення фонтану на Польовій.

А житомирська школярка Анастасія Лукашенко пропонує отримувати енергію від соляних озер.