Офіційний веб-сайт Житомирської міської ради

Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві: як змінилося меню в житомирських дитячих садочках

10.01.2022
Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві: як змінилося меню в  житомирських  дитячих садочках

Суп селянський з перловою крупою, мафіни з яловичини та з овочами, картопляне пюре, салат із буряка, припущеного з родзинками, кисіль з плодово-ягідного соку, хліб цільнозерновий. Це - обід у дошкільному навчальному закладі  №58 «ДивоГрай».

Перехід до «правильної» форми харчування у житомирських освітніх закладах офіційно стартував з 1 січня  2022 року.  Втім, у дитячому садочку №58 випробовували нове меню ще з грудня  минулого року.

Шеф-кухарка  закладу Тетяна Максимова-Шатило готує у  параковектоматі  страву з нового меню -  м’ясні мафіни, фаршировані овочами. Кухарка  регулює пар, виставляє температуру,  час, необхідний для приготування.  20 хвилин – і страва готова. Та головне – зберігаються всі поживні речовини, необхідні дитячому організму. Параконвектомат  і протирочна машина – нове обладнання, яке значно підвищило технологічні можливості приготування їжі в дитячому садочку. «Готуємо в параконвектоматі щодня, вже не обсмажуємо.Параконвектомат зменшив час приготування, а  якість страв стала кращою. Протирочною машиною користуємося, коли готуємо картопляне пюре, як-от сьогодні на обід, та  супи-пюре з квасолі, птиці, з гороху».  Обладнання зручне у використанні, кажуть працівниці харчоблоку. Раніше страви для дітей готувалися на плиті та духовці, обжарювалися у жаровнях.

Завідувачка ДНЗ Тамара Савчук каже,  інформація про здорове харчування  доступна для батьків на сайті дитячого садочка. У закладі впевнені: смакові звички, які діти набувають у ДНЗ,  мають продовжуватися вдома.  І такий зв'язок  надзвичайно важливий  для  формування у дітей вибору  на користь  здорової  їжі.

«Раніше ми отримували з м’яса яловичину і птицю. Зараз -  свинину,  яловичину, філе птиці, бедро без кістки та шкіри. З круп новими у харчуванні є сочевиця, булгур, макаронні вироби  вищого ґатунку  твердих сортів. Багато введено овочів та фруктів. Отримуємо як сирі, так і заморожені.  Наприклад, на сніданок готуються  макарони з овочами та фрукти в сиропі.  Тепер - мінімум солі та цукру. В групах раннього віку (1 – 3 роки, - ред.) діти не споживатимуть цукру взагалі, солі – менше.  Введено багато печених фруктів та фруктів у карамелі», - розповідає Тамара Савчук.

Керівниця закладу каже:  при введенні нової страви смакові уподобання дітей вивчали. Так, діти  не хотіли їсти печінку, тому  від неї  у закладі відмовилися. «Як ми не намагалися додати  до печінки якийсь секрет,  діти печінки не їдять. Тому у новому меню її немає. Все інше дітки їдять добре. За день малюки отримують до 10-ти різноманітних страв, які не повторюються упродовж тижня…».

У Марії Чернецької донька Маринка відвідує старшу логопедичну групу. Жінка новим меню задоволена.  «Моя дитина, -   говорить, -  найбільше любить гарбузову ікру, суп-пюре та  страви, які готують на пару».

Алла Русаловська, мама вихованки 4-ї логопедичної групи Анюти Русаловської, організацією харчування у закладі теж задоволена. Каже, подобається, що адміністрація закладу цікавиться  думкою батьків.

«Медичні сестри проводили анкетування батьків, - розповідає.  - Інформація щодо харчування  подається у  вайбергрупи та  міститься на сайті закладу. Моя дитина у садочку їсть навіть ті продукти, від яких вдома відмовляється.  Раніше не любила запіканки із сиру та рису, з овочів. Зараз - їсть. Теж саме і з яблуками. А іноді просить приготувати те, що  в  дитячому садочку.  Тому ми із сім’єю вдома вже впроваджуємо теж нові страви».

Старша медична сестра з дієтхарчування Людмила Межевич показує  два нових меню – МОЗівське та розроблене  департаментом  освіти  міської ради.  Меню для дітей розраховане на 4 тижні та складається зі 160-ти  різноманітних страв.  «Не було раніше салату із червоної квасолі, капусти з бобовими.  З’явилося чимало страв із гарбуза. Наприклад, ікра  гарбузова... Квашені овочі даються дітям  від 5-ти років. Багато салатів із моркви. Салати з буряка теж оновлені. Нова страва  - салат з буряка з родзинками, припущений зі сметаною… Хліб – виключно цільнозерновий.  Крупи розділені на злакові, бобові та зернові. Раніше такого розділення не було.  Рис з овочами  та різотто замінили  плов з м’ясом. З’явилися нагетси з січеного курячого філе. Фішболи –  це рибна страва з овочами та рисом.  Дітки це люблять. Кондитерські вироби, печиво, повидло виключили з меню повністю. З  борошняних виробів лишилися тільки пампушки до борщу.  Пампушки або галушки до борщу  подаються один раз на місяць.  Борошно тепер  - допоміжний продукт…».  

Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві. Тому  важливо  в  дитячому садочку  вчити дітей робити вибір на користь поживних та здорових  варіантів. Це підтверджує й  Алла Базько, вихователька середньої групи «Ромашкова сімейка»: «Малюки дуже люблять супи-пюре із сухариками.  Гарно їдять і м’ясні страви, рибне суфле, запіканки. Дітлахам дошкільного віку важливо у  вигляді гри чи бесіди  розповідати про те, що їжа має бути  не тільки смачною, а й корисною...»