Офіційний веб-сайт Житомирської міської ради

У Житомирі майбутні пекарі-кондитери вчитимуться на найсучаснішому обладнанні

28.12.2021
У Житомирі майбутні пекарі-кондитери  вчитимуться на найсучаснішому обладнанні

У Житомирі запрацював навчально-практичний центр для пекарів та кондитерів. Такий центр відкрили на базі ДНЗ "Центр сфери обслуговування м. Житомира". Тут – новий освітньо-технологічний простір, де учні зможуть проходити практично-виробничий процес, з яким зустрічатимуться  в майбутньому на підприємствах.

Нові можливості  –  механізоване змішування, розкачування, відстоювання тіста та випікання хлібобулочних виробів за новітніми технологіями; оформлення кондитерських виробів із застосуванням сучасного обладнання; сучасне мультимедійне обладнання.

Заступниця міського голови Марія Місюрова каже: на сьогодні пекар-кондитер – це одна із затребуваних професій на ринку праці в нашому місті  та в Україні. «Створення таких навчально-практичних центрів – це вимога часу.  І дуже важливо, щоб матеріальна база  відповідала сьогоднішнім потребам роботодавця», - говорить Марія Місюрова.

Таке надсучасне обладнання дасть змогу здобувачам освіти експериментувати, розвивати свою творчість  та розробляти  власні рецептури, зауважує директорка закладу Світлана Мосейчук.   Навчально-практичний центр створено не тільки для учнів: кожен, хто має бажання,  тут може підвищити кваліфікацію чи пройти перекваліфікацію.

Анастасія Короленко вчиться  на першому курсі,  здобуває професію пекаря-кондитера. Дівчина тішиться: завдяки сучасному устаткуванню має можливість закріпити теоретичні знання на практиці. «Отримати перший  практичний досвід – це важливо.  Мені  дуже подобається  використовувати харчовий принтер  для оформлення пряників та тортів», - каже Настя.

Викладачка Катерина Людвік показує, як працює кондитерський аерограф - важливий інструмент для фарбування тортів. Майстерня декоративного оформлення кондитерських виробів  поділена на зони  теоретичного та практичного навчання.  Сьогодні тут представили виставку кондитерських виробів учнів та викладачів.

У лабораторії виготовлення виробів хлібопекарського та кондитерського виробництва учні працюють над приготуванням та формуванням хліба. Лабораторія оснащена  сучасним енергозберігаючим обладнанням. Ольга Коломієць, майстриня  виробничого навчання, показує  сучасну техніку: «Ми використовуємо тістомісильну машину, планетарний механізм для  виготовлення рідкого тіста та різних видів кремів. Ось тісторозкатувальна машина… Це - апарат для випікання вафлі. Кухонний процесор…   З цього боку - теплове обладнання: піч для випікання піци, сенсорна плита, пароконвектомат».

На закупівлю обладнання навчально-практичного центру залучили 1 млн грн: 700 тис. грн -  кошти  державної субвенції та  300 тис. грн – кошти бюджету громади.

На сьогодні в ДНЗ "Центр сфери обслуговування м. Житомира" навчається 840 здобувачів освіти.  Професію ж пекаря-кондитера здобувають близько 150 осіб.